Salata od kiselog kupusa

Salata od kiselog kupusa
Liječenje biljem - Salata od kupusa


Izuzetno ljekovit recept, posebno za reguliranje metabolizma i smanjenje masnih tvari i kolesterola u krvi.

Sastojci za 2 osobe:
- 250 g kiselog kupusa
- 1 jabuka srednje veličine
- 2 velike žlice grožđica ili brusnica (ili pola/pola)
- 1 velika žlica maslinovog (ili bučinog) ulja

Priprema:
Jabuku (zajedno sa korom) naribajte na ribež i pomiješajte sa kupusom. Dodajte grožđice (ili brusnice), kašiku ulja i lagano izmiješajte. Na kraju posipajate sa malo brusnica i grožđica za dekoraciju. Izuzetno kvalitetna i zdrava salata, malo neobičnog okusa, ali prija!

Budući da se ljekovitim svojstvima kupusa, premda su i znanstveno potvrđena, ne koristimo dovoljno, evo podsjetnika na neka od njih:

Sirovi i kiseli kupus sprečava avitaminozu, liječi sluznicu probavnih organa te štiti od raka dojke. Obilje mineralnih tvari i kalija potiče izlučivanje vode te liječi bolesti nastale poremećenom izmjenom tvari (giht i reumu), a sumpor kupusu daje antiseptično djelovanje. I kupus i blagi rasol pomažu kod kroničnog zatvora.

Svježi i zdravi listovi koriste se za obloge. Treba ih oprati, osušiti, ukloniti zadebljane dijelove, omekšati te prije stavljanja na bolno mjesto malo zagrijati. Listovi se učvrste zavojem. Oblozi pomažu kod bronhitisa i astme (treba ih držati preko noći), apscesa, čireva, dermatoza, rana, opeklina, uboda kukaca te modrica. Prije stavljanja obloga ranu ili čir očistite blagim alkoholom ili čajem od kamilice. Oblozi se stavljaju i na područje trbuha kod različitih bolova, upala i proljeva. Korisni su i kod upale maternice i preobilnih menstruacija.

Svježi sok kupusa pomaže kod bronhitisa (s medom), bolesti crijeva, čira na želucu, probavnih tegoba, kašlja, promuklosti, mamurluka, slabokrvnosti... Sok djeluje samo ako je svjež. Dobijemo ga tako da kupus (500 g) očistimo, naribamo, malo posolimo i stavimo da odstoji. Masu ocijedimo kroz dvostruku gazu i dodamo malo limunova soka. Uzima se između obroka.

Kiseli kupus treba jesti nekuhan. Kuhanjem gubi veći dio ljekovite mliječne kiseline te može izazvati plinove i grčeve. Kiseli kupus obiluje kalcijem. Nekuhan, odličan je i protiv avitaminoza; kod krvarenja sluznice i kože te kod opće slabosti treba ga jesti svaki dan. Ljekovitiji je ako se pri kiseljenju doda lišće vinove loze, grožđe, kriške dunje i jabuka, kukuruz, kumin i komorač te malo soli.

Samo u klselom kupusu prisutan je i vitamin U, blagotvoren kod ćira na želucu.

Kiseli kupus, ima izuzetna ljekovita svojstva poput: 
  1. osvježava duh i djeluje na dobro raspoloženje, zahvaljujući boljem iskorištavanju bjelančevina
  2. organizam čini otpornim na stres
  3. aktivira izmjenu tvari u mozgu i živcima
  4. potiče izmjenu željeza u krvi
  5. pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca
  6. stimulira rad stanica i djeluje pomlađujući
  7. pomaže kod izgradnje kostiju
  8. regulira i smanjuje količinu masnih tvari i holesterola u krvi, a isto tako i potiče metabolizam masnih stanica
  9. jača imunitet i povećava snagu mišića
  10. doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.